Kaffe-Eksperten modtager affiliate provision, når du køber produkter gennem de links du finder på vores site. Læs mere.

Din Guide Til God Stempelkande Kaffe

Sætter du pris på en god kop kaffe, men har du stadig ikke fundet din favoritmåde at brygge den på? Så læs med her.

Der findes mange forskellige måder at brygge sin kaffe på og i det seneste årti har kaffe og kaffebrygning indvundet stor interesse bland folk og mange går op i deres kaffebrygning og har en metode de holder sig mest til.

En af de mest udbredte og populære brygmetoder der bliver brugt er stempelkanden og med god grund, hvis vi selv skal sige det.

Med stempelkanden skal du ikke bruge kaffefilter eller tænke på at håndtere en indviklet kaffe– eller espressomaskine, men blot vælge den stempelkande du synes passer til dig.  


Det skal du bruge

Estimeret Bryggetid

4 minutter


Step 1

Hæld ca 0,5 liter vand på din kedel, så du har nok til at fylde din stempelkande op.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 2

Mens vandet koger, skal du kværne din kaffe. Stempelkande kaffe skal kværnes grovere end du normalt ville gøre det. Vi anbefaler en 1:12 kaffe-til-vand ratio.

kaffeboenner
Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 3

Start med at hælde ca. dobbelt så meget vand i din kande som du har kaffe. Hvis du bruger 30 gram kaffe, så skal du bruge 60 gram vand.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 4

Rør forsigtigt rundt i blandingen og lad kaffen trække i 30 sekunder.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 5

Hæld resten af vandet i og placér låget på kanden. Vent med at trykke stemplet ned og lad kaffen trække i 4 minutter.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 6

Fjern din kande fra vægten og placér den på bordet. Pres filteret ned og server omgående. Lad den ikke trække yderligere, da det vil give en mere bitter smag.

Vælg den rette stempelkande til dig

Som nævnt tidligere er stempelkanden er klassikker og der findes derfor også mange varianter, men en af favoritterne er Bodums stempelkander, især modellen Chambord er en kendt model i mange hjem. 

Den har et klassisk design i klar glas og glinsende rustfrit stål, hvor du kan vælge om dit stel skal være, sølv, guld eller kobber og om din stempelkande skal kunne lave kaffe til 3, 6, 8 eller 12 kopper kaffe. 

Kanden med tre kopper er perfekt til singlen eller parret hvor kun den ene drikker kaffe, da man får en mængde som passer perfekt til en person og dermed går der ikke kaffe til spilde. 

Kanden med 6 og 8 kopper egner sig super godt til dem hvor man er to eller flere der drikker kaffe i hverdagen, hvor kanden med 12 kopper er dejlig at have hvis man ofte har mange gæster på besøg, men kan vil undgå at rende omme i køkkenet og brygge kaffe hele tiden. 

Der er altså både farve og størrelsesudvalg, som passer til netop din smag og så er og bliver det en flot og simpel kande at stille på spisebordet. 

Udover Chambord modellen er Kenya og Caffettiera modellerne også meget populære Bodum stempelkande modeller.

Hvilke kaffebønner skal jeg bruge?

Når det kommer til valget af de kaffebønner du bruger i din stempelkande brygning, vil det altid være en smagssag, men et godt tip er altid at gå efter kvalitetsbønner og det mener vi hele bønner som er ny ristet. 

Derudover fortrækker vi en mellemristet kaffebønne til vores stempelkande kaffe, men det er og bliver en smagspræference og noget man kan prøve sig lidt frem med indtil man finder sin favorit bønne.

Hvordan kaffebønnerne kværnes

Når det kommer til stempelkanden er det vigtigt at du ikke kværner dine kaffebønner alt for fint, da det gør det svært at presse låget i bund og der kan komme kaffegrums i din kaffe. Kværn derfor helst dine hele kaffebønner en smule groft på din kaffekværn. 

Når du har kværnet dine kaffebønner er du klar til at putte dem i din stempelkande. Spørgsmålet er så, hvor mange kaffebønner skal der i stempelkanden?

Den perfekte bryggeratio til dig

Det kan være svært at vide hvor mange kaffebønner, der skal i din stempelkande og det afhænger både af kandens størrelse samt af, hvor kraftig du kan lide din kaffe.

Hvad, der er en perfekt bryggeratio for din ven eller kollega er måske ikke den rette for dig. 

Her er du nødt til at prøve dig lidt frem og smage til hvad der passer til din præference, men et godt udgangspunkt, som er den meget almene fordeling af kaffebønner og vand, er 16g kaffe og 250 g vand pr. kop/person.

Denne ratio kan du blot gange op alt efter om du bruger 3, 6, 8 eller 12 kopper stempelkanden. Placer derfor din stempelkande på en vægt og put den mængde kaffebønner i som passer. 

TIP: Den største udfordring vi har oplevet med stempelkande kaffen er, hvor hele kanden ikke bliver drukket med det samme, og din gode kaffe derfor bliver kold. Vi anbefaler derfor du køber en kaffevarmer til din stempelkande, så din friskbryggede kaffe forbliver varm over længere tid.

Opsummering:

  • Vælg din stempelkande
  • Kværn dine kaffebønner groft
  • Kog dit vand til 92 grader
  • Anbring stempelkanden på en digital køkkenvægt, og afmål både din friskkværnede kaffe og dit perfekt tempererede vand
  • Sæt dit stopur på 4 minutter fra vandet hældes over kaffen
  • Drej rundt i kaffen. Lad kaffen bundfalde, og fjern skummet i overfladen
  • Efter 4 minutter stempler du din kaffe meget nænsomt
  • Skænk den friskbryggede stempelkaffe og nyd den!

God brygning

Vi håber du har lært noget om, hvordan man brygger med french-press metoden gennem vores guide. Hvis du mener at denne artikel mangler nogle punkter eller at der skal uddybes noget, så vil vi meget gerne høre fra dig! Du kan sende os en mail på info@kaffe-eksperten.dk.

God brygning!

Referencer

  1. Billeder | Blue Bottle Coffee | Fundet her:
    https://bluebottlecoffee.com/

Kaffe-Eksperten anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside.