Espresso er fundamentet for hele vores kaffekultur, men hvad er espresso i virkeligheden?

Når man taler om at lave espresso, så gør øvelse mester; Tro os, vi har mange under middel espressoshots på vores kappe.

Det kræver en sirlig personlighed at mestre, men når du har fået styr på teknikken og har de rette redskaber til rådighed, bliver det straks lettere.

Udfordringen ligger i, at du skal væbne dig med tålmodighed, da der kan bruges oceaner af tid på at kreere det perfekte shot. (Vi har været der).

Når du rammer den perfekte balance, vil du kunne smage en balanceret sødme og dybde i en sublim harmoni med hinanden.


Det Skal du Bruge

Estimeret Bryggetid

25-30 sekunder.

Espressomaskine testvinder

i samarbejde med PriceRunner


Step 1

Du skal starte med at fjerne dit portafilter fra din espressomaskine og herefter placere det på en vægt og 0-stille vægten.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 2

Rens din espressomaskine grundigt med varmt vand. (TIP: sørg for at maskinen er varmet op og lad vandet løbe i 2-5 sekunder).

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 3

Hvis du laver et dobbeltshot, så skal du kværne 18-21 gram kaffe ned i dit dobbelt filter. For det bedste og mest velafbalancerede resultat, kræver det at din kværn er indstillet korrekt, hvilket kan tage flere forsøg. Generelt, skal din kværn være indstillet meget fint.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 4

Du kan fjerne den overskydende kaffe ved at bruge din finger. Vi anbefaler du stryger fra top til bund og fra side til side for den mest effektive fordeling.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 5

Du skal herefter placere dit portafilter på en ren og jævn overflade. Bank herefter 2-3 gange på hver side af portafiltret med din stamper for at jævne det sidste. Placer din stamper plant med kaffen og tryk nedad.

(Undgå at trykke din håndplade ind imod stamperens håndtag, da det kan give problemer på den lange bane).

Du behøver ikke trykke vildt hårdt, da vi er blot er ude efter at jævne kaffen ligeligt. Vi anbefaler at du trykker med 5-15 kilo og slutter af med at spinne stamperen. Dette “polerer” overfladen for en jævn udvinding.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 6

Anbring herefter dit portafilter i espressomaskinen for at starte på at lave dit shot. Vi anbefaler at du udvinder din kaffe i en forvarmet espressokop.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Step 7

Dit espressoshot skulle gerne løbe langsomt i begyndelsen, hvorefter det udvikles til at flyde i en mere jævn strøm. Efter små 30 sekunder, vil din kaffe udvinding stoppe og dit shot vil begynde at tykne og blive “gulligt”. Du skal stoppe din maskine når denne process begynder.

Nogle foretrækker at putte sukker/strøsukker i deres shot og røre rundt, lige efter det er lavet, mens andre vil smage på det lige efter brygning, for at få den fulde smag. Dette vil vi lade være op til dig.

Vi anbefaler at servere dit shot med mineral vand eller almindelig vand. God fornøjelse.

Billede af: Blue Bottle Coffee

Brygning af Espresso

Som du kan læse herover, så er der en række trin du skal mestre, før du får den helt rigtige konsistens og smag. Efter en håndfuld gange, hvor du har forsøgt at skabe det perfekte espressoshot, har du måske fået indstillet din kværn så den balancerer mængden af kaffe perfekt.

Sådan Finder du din Bryggetemperatur

Som udgangspunkt vil vi anbefale dig at brygge med 93.4 grader, da det er denne temperatur, man benytter ved WBC (World Barista Championship).

Men …

Benytter du dig af friskristet kaffe, så kan du med fordel sænke temperaturen. Kaffe-Eksperten.dk har gode erfaringer med at brygge ved omkring 85-90 grader og enkelte af vores læsere har nævnt at de brygger ved 79 grader.

Ligeledes vil vi anbefale dig at gå den modsatte vej og hæve temperaturen, hvis din kaffe er afgasset. Det er vigtigt i forhold til at få de helt rigtige smage frem i kaffen.

Sådan Rengører du din Espressomaskine

Hvis du ønsker at have glæde af din espressomaskine i længere tid og beholde den gode smag, så er det utrolig vigtigt at du sørger for at rengøre den efter brug.

Der er en række forskellige rengøringsopgaver du skal igennem, og de varierer fra hver gang du har brygget til ugentlige gøremål.

Hver Gang du Brygger

Hver gang du har haft gang i din espressomaskine, så er det vigtigt at du husker at flushe den. Det kan du gøre ret simpelt ved at tænde for brygknappen uden at dit filter sidder i. Det skyller de værste kafferester væk fra sidste bryg.

Efter du har lavet dit espressoshot, og har fjernet bryghåndtaget, skal du banke den brugte kaffe ud med det samme. Kaffen har samlet sig i en klump, der kaldes en “puck”.

Du kan med fordelanskaffe dig en “knockbox”, som er specielt designet til netop denne opgave. Den sikrer dig at du kan banke hele pucken ud uden at svine og uden at beskadige din filterholder.

Efter Mæleskumning

Hvis du har skummet mælk, så skal du huske at tørre din steamer af med det samme. Mælken brænder fast på steameren, så benyt dig af en fugtig klud, men vær forsigtig.

Samtidig med at du har kluden fremme, skal du ganske kort åbne for steamventilen for at blæse de mælkerester ud, som sætter sig i “armen”.

Skulle det ske, at din steamer er blokeret af fastgroede mælkerester, så skal du fyldedin skummekande med en opløsning af vand og sæbe og lad “armen” stå i blød i et stykke tid. Prøv herefter at tænde for steameren og gentag hvis det ikke virker.

Børst Gruppehovedet

Det gruppehovede, som sidder på din espressomaskine skal børstes minimum én gang om dagen. Vi anbefaler at du bruger en børste med knæk, hvorefter du skrubber grundigt rundt langs gruppepakningen og de riller filterholderen spænder sig fast i.

Hvis du ikke gør det, så kan du risikere at din kaffe tørrer ind og bliver helt hård. Hvis det får lov at sidde, så risikerer du at det vil tørre din pakning ud, og gøre den stiv og uelastisk.

Slutteligt vil det medføre, at pakningen og filterholderen ikke slutter tæt længere, når du så brygger, vil der flyde kaffe ud over filtreret. Det eneste, der kan gøres ved det er, at skifte pakningen.

Ugentlig Rengøring

Alt afhængig af, hvor ofte du benytter dig af din maskine, om den står på kontoret eller i hjemmet, så vil vi anbefale dig at du backflusher din maskine. Ved almindelig hjemmebrug, bør du gøre dette hver 14. dag, hvor caféer og virksomheder, bør gøre det dagligt for at sikre den bedste kaffesmag.

Find den Rigtige Kaffekværnen

Hvis du ønsker at få det optimale ud af dine kaffebønner, er det vigtigt at du har en god kværn.

For os, betyder en god kaffekværn mere end espressomaskinen, da vi gør det muligt at styre de fleste parametre af vores espresso gennem formalingsgraden.

Desværre for os og dig, kan vi ikke anbefale dig en optimal indstilling af din kværn, da de er samlet forskelligt fra fabrikken.

Men …

Vi kan give dig et par tommelfingerregler, der gør sig gældende for alle kværne:

God brygning

Vi håber du har lært noget om, hvordan man brygger et lækkert espressoshot gennem vores guide. Hvis du mener at denne artikel mangler nogle punkter eller at der skal uddybes noget, så vil vi meget gerne høre fra dig! Du kan sende os en mail på info@kaffe-eksperten.dk.

God brygning.

Referencer

  1. Billeder | Blue Bottle Coffee | Fundet her:
    https://bluebottlecoffee.com/