Vidste du, at der findes mere end 60 forskellige kaffesorter? Dog skelnes der kun mellem de 3 mest anvendte, Liberica, Robusta, og Arabica.

De har alle 3 unikke egenskaber og smagsnuancer og her i artiklen, vil vi forklare bønnernes kendetegn, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Oprindelsen af Arabica vs. Robusta

Som mange andre kaffesorter, har både Arabica og Robusta bønnen brug for et tropisk klima, med høje temperaturer for at have de bedste forudsætninger for at vokse.

Arabica kaffeplanten vokser især i højere regioner omkring ækvator, mens Robusta kaffeplanten vokser i lavere regioner omkring ækvator.

Vidste du: Grundet Arabicabønner vækser i højere luftlag, så gror de langsommere og indeholder derfor mindre koffein.

Kaffesorter

Coffea Arabica

Arabica bønnerne strammer fra Etiopien, som blandt flere kaffeentusiaster anses for at være kaffens oprindelsessted.

Smagen af Arabica kaffebønner er sød og blød, med noter af frugt, sukker og bær. Denne kaffesort er ikke bitter, men har en høj og fremragende syrlighed, der gør kaffen særdeles eftertragtet.

Arabica kaffeplanterne gror bedst i bjergrige klimaer, såsom Central- og Sydamerika, i en højde mellem 600-2.200 m.o.h.

Denne kaffeplante kræver temperaturer på 15-24C og bliver 2,5-4,5 meter høje.

Denne kaffesort er mere sårbar end Robusta og kræver mere jord med en lavere pH-værdi og let skygge for at have optimale forhold.

Grundet plantens sårbarhed er den blandt de dyrere kaffesorter at producere, da den giver mindre kaffe pr. hektar, sammenlignet med Robusta.

Denne kaffebønne dyrkes på plantager i Etiopien, Latinamerika, Brasilien, Indonesien og Columbia, og udgør ca. 75-80% af den samlede kaffeproduktion.

Coffea Robusta

Dette er en af de mere velkendte kaffesorter, som stammer fra Central- og Vestafrika. Coffea Robusta anvendes ofte til instant kaffe og espresso.

Den finere Robusta sort anvendes ofte i kaffeblends kombineret med Arabica, hvor Robusta bønnen er med til at give en dybere smag og god crema. Lær mere om smagsnoter i kaffen her.

Denne kaffesort har en stærkere og skarpere smag, hvor kendere vil få noter af gran og en peanut-lignende eftersmag. Enkelte vil også opleve at de er mere friske efter en kop kaffe med Robusta bønnen, da den indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica.

Den høje koncentrat af koffein og lave syreindhold gør, at Robusta generelt anses som værende en “dårligere” kvalitet end Arabica bønnen.

Robusta kaffeplanterne dyrkes tættere på landjorden mellem 0-800 m.o.h. og planterne bliver 4,5-6,5 meter høje. Herudover kræver de temperaturer på 18-36C og endel mere vand og regn end Arabica.

Robusta er langt mere modstandsdygtig end Arabica, hvilket betyder at der kan dyrkes langt mere kaffe pr. hektar.

Kaffesorternes dyrkningsforhold

ArabicaRobusta
Højde600-2.200 m.o.h.0-800 m.o.h.
Temperatur15-24C18-36C
Regn1.200-2.200 mm.2.200-3.000 mm.

De Mest Almindelige Kaffesorter

God brygning

Vi håber du har lært noget om, hvordan man brygger et lækkert espressoshot gennem vores guide. Hvis du mener at denne artikel mangler nogle punkter eller at der skal uddybes noget, så vil vi meget gerne høre fra dig! Du kan sende os en mail på info@kaffe-eksperten.dk.

Vi ønsker dig en god brygning.