Danmark, vi er et folk, som elsker kaffe. Vi drikker det både morgen, middag og aften. Men er det en god idé at tilberede den aromatiske koffeinholdige drik om aftenen?

I denne artikel vil vi undersøge, hvorfor det kan være en god idé at springe aftenkaffen over, hvis man har problemer med at sove, men også hvor meget koffein der egentligt er i en kop kaffe.

Læs med herunder, hvor vi forsøger at finde konklusioner på om koffein i kaffe kan være skadeligt?

Hvad er Koffein?

Før vi går igang med at undersøge hvor meget koffein, der er i en kop kaffe, er det vigtigt at få styr på grundprincipperne.

Så hvad er koffein?

Koffein er et naturligt stof, der optræder i mere end 60 forskellige planter. Du finder koffein i en lang række drikke- og fødevarer som eksempelvis kaffe og energidrikke. Koffein anvendes til tider som aromastof, grundet den lidt bitre smag.

Hvad gør Koffein ved Kroppen?

Koffein virker opkvikkende, da det stimulerer centralnervesystemet og produktionen af adrenalin.

Det får blodkarrene til at trække sig sammen, hvorfor pulsen og blodtrykket øges. Herudover påvirker koffein udskillelsen af dopamin, som får os til at føle glæde og velbehag.

Koffeinindholdet i kaffe afhænger af kaffetype og mængde

For de fleste kaffeelskere, så kommer det nok ikke som et chok at koffeinindholdet i kaffe afhænger af, hvor meget kaffe du bruger og ikke så meget hvilken kaffetype du laver.

Dog er der enkelte kaffetyper, som er helt fri for koffein.

»Instantkaffe og stempelkaffe er den type kaffe, som indeholder mindst koffein, såfremt man doserer kaffen som anført på pakken,«

– Anja Pia Biltoft-Jensen, Seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

For at stille det lidt let op, så vil du ikke indtage den samme mængde koffein, hvis du drikker en espresso på 0,3 dl, som du ville få, hvis du drak en almindelig kop filterkaffe på 1,25 dl.

Typisk vil en kop filterkaffe på 1,25 dl indeholder omkring 85 mg koffein.

En gennemsnitlig cola indeholder op til 15 mg pr. del – altså ca. 20 mg for en tilsvarende mængde – mens en typisk energidrik må indeholde op til 32 mg pr. dl – altså ca. 45 mg for en tilsvarende mængde.

Kaffe indeholder altså dobbelt så meget koffein som en energidrik pr. dl, men mængden i en dåse eneridrik er mindst dobbelt så stor som i en standard kop kaffe.

Kigger vi på de forskellige kaffesorter, så er der stor forskel på mængden af koffein i bønnerne. Hvis du vil have en stor mængde koffein, er Robusta-sorten et godt valg, da du får dobbelt så meget koffein som i Arabica.

Årsagen er, at træber med Robusta-bønner skal beskytte sig mod plantesygdomme og dyr, hvilket de gør ved hjælp af det høje koffeinindhold i bønnerne.

Træer med Arabica-bønner vokser derimod i et højere luftlag og gror langsommere, hvilket betyder, at de ikke skal beskytte sig mod plantesygdomme og dyr.

Et “normalt” indtag af koffein gavner din krop

Får du typisk 3-5 kopper kaffe om dagen, så kan du glæde dig over, at netop denne mængde er med til at gavne din krop på længere sigt.

Studier har bevist, at kaffe er med til at reducere Alzheimers og modvirke udviklingen af Parkinsons.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens

Koffein har en positiv effekt på hjernen, da det er med til at øge hjernens aktivitet, og dermed modvirke nogle af de sygdomme, som skyldes, at hjernen langsomt går i forfald.

Et for højt koffeinindtag kan skade din krop

Hvis du befinder dig blandt de kaffedrikkere, som indtager i omegnen af 3-400 mg. koffein om dagen, så kan du roligt ånde lettet op, da denne mængde er helt fin, hvis du ellers får en velafbalanceret kost.

Omvendt, hvis du indtager mere, kan dette koffeinindtag være skadeligt for din krop på den lange bane.

Eksempelvis, hvis du indtager 700 mg – ca. 1,2 liter kaffe – dagligt, så vil du måske opleve at din krop og hjerne reagerer anderledes på f.eks. søvn, ligesom du i større gad kan opleve en uro i kroppen.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

… I gennemsnit indeholder følgende kaffetyper cirka:

– Koffeinfri kaffe: 20 milligram per liter.

– Instant kaffe: 500 milligram per liter. Det svarer til, at du kan drikke fire kopper om dagen.

– Stempelkaffe: 500 milligram per liter. Det svarer til, at du kan drikke fire kopper om dagen.

– Caffe Latte: 600 milligram per liter. Det svarer til, at du kan drikke tre kopper om dagen med et shot.

– Kaffemaskine-kaffe: 660 milligram per liter. Det svarer til, at du kan drikke tre kopper om dagen.

– Espresso: 2900 milligram per liter. Det svarer til, at du kan drikke tre shots om dagen.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet.

Er koffein i kaffe skadeligt?

Det korte svar vil være nej.

Men …

Det forudsætter at du ikke drikker overdrevne mængder kaffe og sørger for at få en god og varieret kost samtidig.

Et godt mundheld lyder “alt med måde” som gælder både for kaffe, men generelt for flere ting i vores tilværelse. Oplever du at du sover dårligere eller en uro i kroppen i løbet af dagen, så spring lige eftermiddagskaffen over.